FAQ abortus

Waarom een FAQ abortus pagina?

Alle FAQ abortus vragen oftewel veelgestelde vragen en antwoorden over abortus op een rij, wij maken het inzichtelijk om meer te weten te komen over abortus. We hebben een selectie gemaakt van vragen die wij veel krijgen van mensen die een abortus overwegen.

Er zijn veel vragen over abortus, maar ook veel antwoorden! We noemen hieronder een groot aantal vragen over abortus met antwoorden.

Wat is abortus?

Abortus provocatus betekent opzettelijke vruchtafdrijving, oftewel het voortijdig beëindigen van een zwangerschap door menselijk ingrijpen. Dit is de meest voorkomende (faq abortus)vraag die er is. Zie ook verder de pagina: wat is abortus?

Tot wanneer mag abortus?

Tot wanneer abortus is toegestaan, is bepaald in de wet. In Nederland mag in bijzondere gevallen zelfs nog in de 24e week van de zwangerschap een abortus te doen. De gedachte daarbij is dat vanaf dat moment een kindje levensvatbaar is buiten de buik van de moeder en na 24 weken abortus als moord wordt gezien. De meeste abortusklinieken zullen in de praktijk geen abortus meer uitvoeren als het kindje 22 weken oud is.

Op welke manieren kun je abortus doen?

Er bestaan diverse manieren, zoals de abortuspil, curettage, dilatatie en evacuatie (ook methode Finks genoemd).
Je leest hierover meer op onze pagina “hoe gaat een abortus.”

Gaat het bij abortus om het weghalen van een klompje cellen?

Onderaan deze pagina van FAQ abortus, zie je een plaatje van een kindje van 10-11 weken oud in de buik van de moeder. Kijk er eens goed naar, lijkt dit op een klompje cellen? Wij zijn nog nooit iemand tegengekomen die het niet uitmaakte dat ze een abortus onderging. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om goed te weten wat abortus is. Het allerbelangrijkste zie je in het plaatje; jouw kindje is er al! Het bestaat al! Geen klompje cellen, een vruchtje, een zwangerschapsprodukt of leeg vruchtzakje bij 10-11 weken zoals de klinieken je doen geloven. Dit kindje is een feit en gaat nooit meer weg.
Het kleine kindje wordt ook wel foetus genoemd. En dan klopt. De betekenis van dit woord ‘foetus’ is: ‘klein kindje’. 21 dagen na de bevruchting (volgens de gehanteerde rekenmethode ben je dan al vijf weken zwanger, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) is er al een hartslag te horen. Dan ben je net een week overtijd. Het hartje moet zich dan nog wel tijdens de zwangerschap verder ontwikkelen.

Wat gebeurt er met het kindje?

Een van de vragen over abortus waar nog geen duidelijk antwoord voor is in Nederland. Onlangs is bekend geworden dat er in het buitenland een levendige orgaanhandel is van delen van geaborteerde kinderen. Dit levert geld op, veel geld. Deze handel wordt door de abortusklinieken uitgevoerd. Op dit moment wordt er nog onderzoek gedaan wat er in Nederland achter de schermen gebeurt. Abortuskliniek Vrelinghuis werkt samen met het UMCU, ErasmusMC/ Sophia kinderziekenhuis ivm onderzoek trofoblast proliferatie, migratie en invasie. Als je niet wil dat er na de abortus met jou kindje en placenta iets wordt gedaan, dan kan je dit van te voren aangeven.

Wat zijn de risico’s van een abortus?

Er is kans op bloedverlies, infectie, effecten voor volgende zwangerschappen, kans op beschadiging van organen in de buik. Dit zijn lichamelijke risico’s maar er bestaat bij abortus een grote kans dat er op emotioneel vlak schade ontstaat. Verdriet, schaamte, angst, depressie, zelfmoordgedachten kunnen gevolgen zijn van een abortus.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de kans op borstkanker met tientallen procenten toeneemt (30%) na een abortus.  Je leest hier meer op onze pagina over de kosten van een abortus.

Waarom komen vrouwen, jong en oud, op het idee om abortus te plegen?

Veel meisjes en vrouwen die abortus willen plegen, komen op het idee omdat ze in een heel moeilijke situatie zitten. Soms zijn meisjes heel jong zwanger geworden en voelen zich nog niet klaar om een kindje te krijgen. Maar er zijn ook vrouwen die het moeilijk vinden om nog een kindje te krijgen omdat ze al (meerdere) kinderen hebben en denken dat ze er niet voor nog één kunnen zorgen. Anderen hebben geen vaste relatie en zijn zwanger geworden door iemand die niet hun vriend is. Er zijn ook vrouwen die zich zorgen maken over geld en of zij het financieel wel aan kunnen. Soms worden vrouwen onder druk gezet door hun partner of familie omdat zij niet willen dat er een baby komt. Er zijn dus veel verschillende redenen, maar er is nooit een vrouw die  het leuk vindt of zonder reden een abortus doet.

Staan alle vrouwen/meisjes achter de keuze om een abortus te doen?

Helaas staan lang niet alle vrouwen achter de keuze voor een abortus. Vaak kiezen vrouwen voor een abortus omdat ze geen andere uitweg zien. Ze zien vaak teveel problemen om voor een kindje te kiezen en verwachten door een abortus dat de andere problemen beter handelbaar zijn, zullen verminderen of verdwijnen.

Hoe verloopt een abortusprocedure precies?

Er zijn diverse abortusprocedures en welke procedure wordt gebruikt, hangt af van hoe oud het kindje is. Je leest hier meer over op de pagina wat is een abortus.

Wordt er voldoende (psychische) hulp, persoonlijke aandacht of gesprekken aangeboden aan vrouwen, aangezien abortus een heftige ingreep is?

Een abortus vindt plaats in een abortuskliniek. De kliniek zorgt er dus voor dat het kindje uit je buik wordt weggehaald. Maar de kliniek heeft niet tot doel om vrouwen na de abortus te begeleiden of te helpen met psychische problemen die voortkomen uit een abortus.

Zijn er ook hulporganisaties die wel (kosteloos) hulp aanbieden?

Ja, er zijn diverse organisaties die hulp bieden en meedenken wat het beste is voor zowel de zwangere vrouw, de partner als ook het kindje. Abortus Info geeft objectieve informatie over abortus. Daarnaast biedt Abortus Info vrouwen de mogelijkheid om in persoonlijk contact mee te denken, zodat vrouwen (of mannen) hun verhaal kwijt kunnen en een luisterend oor hebben. Abortus Info wil vrouwen kosteloos tot steun zijn als zij een abortus overwegen of spijt hebben na een abortus.

Waarom voeren abortusklinieken abortussen uit en wat is hiervoor hun motivatie?

De hulp van een abortuskliniek is niet gratis, er wordt (veel) voor betaald (In Nederland betaalt de overheid alle abortussen, jaarlijks ongeveer voor 17 miljoen euro) oftewel: mensen verdienen hier hun geld mee. Het is niet hun ‘probleem’ dat vrouwen later moeilijkheden ondervinden van een abortus, want de reactie zal altijd zijn dat de vrouw zelf besloten heeft om dit te doen.

Krijgen vrouwen/meisjes vaak spijt van hun keuze?

Zoals eerder geschreven is een abortus nooit zonder reden. Veel vrouwen (en ook mannen) ervaren vaak grote moeilijkheden in hun persoonlijke situatie om vervolgens over te gaan tot een abortus. Het komt vaak voor dat de situatie waar ze in zitten na verloop van tijd verandert, waardoor ze tot het besef komen wat ze hebben gedaan. Wij, van Abortus Info, komen regelmatig in contact met meisjes en vrouwen die gevoelens van spijt, pijn en verdriet meedragen. Soms zijn het zelfs vrouwen die al tientallen jaren geleden een abortus hebben ondergaan en nog iedere dag verdriet hebben over hun geaborteerde kindje. Lees bijvoorbeeld hier een abortus ervaring.

Heb ik toestemming nog van mijn ouders voor een abortus?

Dit hangt af van je leeftijd, lees meer over in het artikel toestemming ouders.

Wat zijn de (mogelijke) psychische gevolgen voor iemand die abortus heeft gepleegd?

Als een vrouw psychische klachten heeft omtrent een abortus dan zijn dat vaak nachtmerries, depressies, huilbuien, angst, schuldgevoel enz.

Zijn er complicaties mogelijk na het plegen van een abortus?

Een abortus is niet zonder risico. Er zijn diverse dingen die fout kunnen gaan als je een abortus laat uitvoeren. Door onderzoek is gebleken dat de kans op (borst)kanker aanzienlijk toeneemt (30% na een eerste abortus). Ook de gezondheid van de vrouw wordt aangetast door deze zware lichamelijke en psychische ingreep. Bij 1 op de 100 vrouwen wordt tijdens de curettage abortus de baarmoederwand geperforeerd wat kan leiden tot hevige bloedingen. Er is kans op bloedverlies, infectie, effecten voor volgende zwangerschappen, kans op beschadiging van organen in de buik. Dit zijn lichamelijke risico’s maar er bestaat bij abortus een grote kans dat er op emotioneel en psychisch vlak schade ontstaat (zie vorige vraag). Ook relaties komen vaak onder druk te staan omdat de een soms een abortus niet wil maar de ander wel. Verder is een vaak gehoorde klacht dat een abortus niet heeft gebracht wat men hoopte. Een abortus brengt namelijk geen onbezorgd leven; sterker nog het leven zal nooit meer hetzelfde zijn omdat een vrouw haar kindje geen leven heeft gegeven.

Wat gebeurt er met het kindje?

Een van de vragen over abortus waar nog geen duidelijk antwoord voor is in Nederland. Onlangs is bekend geworden dat er in het buitenland een levendige orgaanhandel is van delen van geaborteerde kinderen. Dit levert geld op, veel geld. Dit wordt door de abortusklinieken uitgevoerd. Op dit moment wordt er nog onderzoek gedaan wat er in Nederland achter de schermen gebeurt.

Zijn er andere mogelijkheden dan abortus?

Ja, er zijn diverse mogelijkheden. Er is adoptie mogelijk, pleeggezin, een babyluikje. En vaak zijn de praktische problemen te verhelpen, waardoor het kindje toch geboren kan worden en adoptie niet nodig blijkt. Zie ook alternatieven voor abortus.

Nog meer vragen over abortus?

Dit waren tot dusver alle FAQ abortus onderwerpen op een rij. Er zijn nog veel meer vragen over abortus, lees onze website goed door en je vindt alle antwoorden. Wij geven je eerlijke informatie en er niet omheen draaien of de waarheid achterhouden. Mocht je toch nog een vraag hebben of behoefte hebben aan verduidelijking, neem dan contact met ons op.

Je hebt recht op eerlijke informatie over abortus en wij zijn er voor jou!

Abortus Informatie

Je kunt ons ook een bericht sturen als je nog meer vragen over abortus hebt: Neem hier contact op.

Lees verder

Om nog meer over abortus te weten te komen lees je verder op spijt na abortus , alternatieven voor abortus of ga terug naar abortus-info.nl

FAQ
11 weken oud kindje in de buik van de moeder

Zie ook: spijt na abortus , alternatieven voor abortus

St. Schreeuw om Leven
Ruitersweg 35
1211 KT
Hilversum

Contact ons