Prostaglandine behandeling
Een prostaglandine behandeling is een vorm van abortus. Deze vorm van abortus noemt met ook wel een late abortus en vindt plaats bij zwangerschappen van 18 tot met 24 weken. Prostaglandine is een vloeibare stof dat je ingespoten krijgt, waardoor de baarmoedermond soepel wordt en waardoor het kind makkelijker geboren kan worden. Hiervoor moet je naar een abortuskliniek.
Hoe gaat een prostaglandine behandeling precies in zijn werk?
Een prostaglandine behandeling vindt altijd plaats in een abortuskliniek of in een ziekenhuis. Je neemt plaats in een speciale stoel waardoor de abortusarts de abortus kan uitvoeren. Met een eendenbek wordt meer ruimte gemaakt, en inmiddels is de baarmoedermond soepel waarna de bevalling begint. Het kindje dat geboren wordt is nog niet levensvatbaar en sterft tijdens of korte tijd na de bevalling. Intussen is het kraakbeen van onder andere het hoofdje gehard tot bot. Daarom wordt zuigcurettage gecombineerd met het gebruik van een abortustang. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving of als de zwangerschap verder is dan 18 weken onder algehele narcose. Het kindje wordt in de baarmoeder met een tang in stukjes geknipt en via zuigbuizen naar buiten gebracht. Bij zwangerschappen van 18 tot en met 24 weken wordt prostaglandine toegediend. Hierdoor wordt de baarmoedermond soepel. Zo kan die makkelijker worden geopend. Heb je al kinderen, dan is dit meestal niet nodig. Het type verdoving bepaalt wat u nadien ervaart. Behandelingen zijn over het algemeen poliklinisch. Vanaf een zwangerschapsduur van 18 weken kan een overnachting nodig zijn. De nacontrole wordt hieronder beschreven. Ook kan met prostaglandinen voortijdig een bevalling worden opgewekt (vanaf het tweede trimester van de zwangerschap). De prostaglandinesubstantie wordt rechtstreeks in de ader of in het vruchtwater gespoten. Ze laten de baarmoeder samentrekken en bespoedigen zo het uitstoten van het kindje. Het kind is op dit ogenblik meestal nog niet levensvatbaar, zodat het bij de geboorte sterft.
Ben je alle stress van je ongeplande zwangerschap zat?
Wij willen jou helpen, of je vrouw of man bent of jongen of meisje. Door naar je te luisteren en met je mee te voelen en mee te denken. Heb je vragen of wil je gewoon van je afpraten? Wij zijn er voor je en willen je helpen. Neem jij contact op?
Abortus is geen makkelijk onderwerp...
Een ongeplande zwangerschap kan heel moeilijk zijn. Veel meisjes of vrouwen staan onder druk van hun familie of partner om een abortus te laten uitvoeren.
Er zijn veel voorbeelden. We noemen er een paar:
Je familie stelt je voor de keus: Of je houdt je kind óf je houdt je familie. Je partner wilt bijvoorbeeld dat je een abortus pleegt. En als je dat niet doet, dreigt je partner je te verlaten. Met als gevolg dat je er alleen voor staat.
Of je bent net je baan kwijt en je hebt ook nog eens schulden bij de bank. En dan ook nog voor een baby te moeten zorgen…. Zomaar wat voorbeelden waar jij mee te maken kunt hebben.
In dit soort voorbeelden lijkt een abortus de enige oplossing. En toch blijft er iets in je binnenste knagen: is dit wel écht de oplossing?
Ons advies als het gaat om abortus is in ieder geval:
✔ Neem nooit overhaast een beslissing
✔ Lees erover, praat erover en zoek hulp bij iemand die je vertrouwt
✔ Laat nooit iemand jou dwingen tot een abortus
✔ Blijf niet alleen in je zorgen, angsten en verdriet
✔ Neem contact met ons op
Contact
Je staat er niet alleen voor; wij bieden je hulp! Je kunt ons vragen stellen, om raad vragen, je moeite delen.
Contact
Wil je meer weten over abortus?
Abortus alternatieven
Er zijn voldoende andere manieren om je kindje leven te bieden. Wij helpen je daarbij. Benieuwd hoe?
Hoe gaat een abortus
Een abortus kan op verschillende manieren plaatsvinden. Hier lees je hoe een abortus in de praktijk gaat.
Abortuspil
Lees hier wat een abortuspil is. Hiervoor moet je drie keer een pil innemen bij de abortuskliniek.
Abortus ervaring
Er zijn veel vrouwen die ervaring hebben met een abortus. Lees hier hun verhalen en hoe zij er op terugkijken.